Četkica i pasta za zube (eksperiment)

Materijal i sredstva: dva tvrdo kuvana jaja, dve staklene posude, piće Coca-Cola, četkica za zube i pasta za zube, papir u boji, beli kamenčići ili pasulj, lepak.

Odvijanje aktivnosti: Kao zubi i ljuska jajeta ima jaku spoljnu površinu da zaštite ono što ima u unutrašnjosti, stoga ćete danas obaviti ovaj eksperiment da biste detetu pokazali šta se dešava sa tim spoljnim zaštitnikom kada se izloži slatkim pićima poput Coca-Cole ili raznih sokova. Uzmite dva tvrdo kuvana jaja i dajte ih detetu da jedno stavi u posudu sa Coca-Colom, a drugo u vodu. One trebaju ostati tako 24 sata, a sutradan ćete zajedno sa detetom izvaditi jaja kako bi videli šta se dogodilo. Jaje u posudi sa vodom se neće promeniti, dok će ono u Coca-Coli postati zamrljano. Zatim dajte detetu pastu i četkicu i tražite od njega/nje da očisti jaje pastom i četkicom. Iz ovog eksperimenta dete će shvatiti koliko je važno prati zube i izbegavati sokove i hranu koja sadrži šećer.

I dok dete treba da čeka 24 sata da vidi šta se dešava sa jajima, pomozite detetu da izradi usta sa zubima. Uzmite komad papira u boji, ako imate crveni, i preklopite ga na pola, isecite uglove papira da biste dobili oblik usta. Zatim tražite od deteta da zalepi belo kamenje ili pasulj na papir da simbolizuju usta sa zubima.

Nakon što se lepak osuši, dajte detetu četkicu za zube i tražite od deteta da vežba pranje zubi.