Të dashur prindër/kujdestarë ligjor, fëmijë dhe edukatorë mirësevini në platformën ''Edukimi në Distancë – Kujdesi, Zhvillimi dhe Edukimi në fëmijërinë e hershme për moshën 0 – 6 vjeç''

Kjo platformë vjen për ju me qëllim që të jemi pranë jush në realizimin e aktiviteteve ditore me fëmijët tuaj në kushte shtëpie. Përmbajtja e aktiviteteve të prezantuara në këtë Platformë i stimulon fëmijët në zhvillimin e tyre në të gjitha fushat zhvillimore në varësi të moshës së tyre si në fushën fizike, njohëse, emocionale, matematikore dhe në atë të kreativitetit.
Po ashtu kjo platformë do të sjellë informata se si të flasim me fëmijët për COVID-19, do të ketë tema mujore, formularë monitorimi për edukatorë, shembuj të aktiviteteve të realizuara nga fëmijët, video të ndryshme dhe materiale që flasin për zhvillimin e fëmijëve në moshën e hershme …

Postimet e fundit në Facebook

Udhëzime mbi ushqimin dhe mbrojtjen nga Covid 19 gjatë shtatzanisë dhe gjidhënies

Gjatë shtatzanisë, sistemi imunitar është më pak i aktivizuar dhe gruaja është me e rrezikuar nga çdo infeksion viral sikurse edhe Covid-19. Është tepër e rëndesishme që gruaja të ushqehet dhe hidratohet mirë gjatë kësaj periudhe. Poashtu e një rëndësie të veçantë është edhe siguria ushqimore, pasi një grua shtatzënë është shumë më e rrezikuar nga helmimet, çka sjell edhe dobësim të ndjeshëm të imunitetit.
Gjatë kësaj periudhe është parësore marrja e:
- 3 racioneve bulmet në ditë, ku qumështi dhe nënproduktet e tij duhet të jenë patjetër të pasterizuara;
- 3-5 racioneve fruta dhe 400gr perimeve pa amidon, të ngjyrave jeshile, portokalli dhe të kuqe, vishnje ose të bardhë;
- 3 racioneve mish të kuq pa yndyrë dhe mish pule në javë - të alternuara me fasule dhe thjerrza;
- drithrave të larmishëm të pasur në fibra si: makaronat integrale, bullguri, kuinoa dhe perimeve me amidon si patatet, bizelet dhe fasulet;
- yndyres cilësore në sasi të vogla si vaji i ullirit;
- 2 deri 2,5 litra ujë në ditë;
- Të evitohen ushqimet e procesuara, ushqimet e pasura në sheqer dhe yndyrna të ngurta, nënproduktet e mishit dhe brumrat me përmbajtje të ulët fibrash;
- Të mos konsumohen ushqime të ndenjura në temperaturë ambienti pasi janë gatuar. Ushqimet të gatuhen në temperaturën e duhur e cila duhet të depërtoj deri në brendësi kur bëhet fjalë për mish, pulë apo peshk;
- Të këshillohen me mjekun gjinekolog për vleresimin e nevojës së marrjes së suplementeve që mund të nevojiten në këtë periudhë.
Gjatë kësaj periudhe, nëna gjidhënëse duhet të ushqehet mirë, shpesh dhe pak, si dhe të hidratohet mirë. Konsumi i ujit nuk duhet të zbresë nën 2 litra në ditë. Në këtë fazë, marrja e mjaftueshme e bulmetit (pa yndyrë), proteinave të shëndetshme si mishi i shpendëve, legumet, peshku, dhe më rrallë mishi i kuq pa dhjamë, frutat e thatë, marrja e frutave – perimeve stinore të freskta, drithrave të plotë dhe yndyrnave cilësore është shumë e rëndësishme.
------------------------------------------------
Kjo kampanjë është në kuadër të projektit “Fuqizimi i sistemit shëndetësor dhe përmirësimi i gjendjes së ushqyeshmërisë në fëmijërinë e hershme dhe fëmijët në moshë shkollore” i cili mbështetet nga Unicef Kosovo Programme.
Ju lutem percjellni vegezen e platformes edukimihershem.rks-gov.net/ per t’u qasur ne informatat mbeshtetese.
... Shiko më shumëShiko më pak

Shikoje në Facebook

2/1 The pandemic with #COVID19 made it very hard for many foster care families to provide play outdoors. Therefore, together with our partner @OFAP_ we’re supporting 41 foster care families, with ... #children 0-6 years, by providing them #ECD tools. #URRA https://edukimihershem.rks-gov.net/

Our "Early Childhood Education" platform offers many daily activities for the children. Making it easier for the parent to spend quality time with their kids as well as giving preschool educators many... creative ideas!
@UNICEFKosovo

Emphasizing once more the importance of wearing masks, keeping distance and hygiene😷🧼...this time with the colorful #URRA masks.
#ECD ➡️http://edukimihershem.rks-gov.net
@UNICEFKosovo ... @UtalayaF

Load More...