Boje iz kuhinje

Materijal i sredstva: male plastične posude, voda, kakao, crvena paprika, crni biber, vegeta, kupine (borovnica), jogurt ili bilo koja druga vrsta koja može pustiti boju kada se meša sa vodom.

Aktivnost: Danas možete u kuhinji da imate malo nereda, ali ujedno i zadovoljstvo kada pogledate vaše dete kako uživa u bojama koje će dobiti mešanjem vode sa začinima ili sastojcima hrane. Daje detetu nekoliko malih posuda i nekoliko sastojaka hrane iz kuhinje, kao što su: kakao, sos od paradajza, crvena paprika, crni biber, jogurt, borovnica ili kupina, i tražite od deteta da u svakoj posudi sipa malo vode i zatim u vodi da sipa po jednu kašiku ili dve, u zavisnosti od toga koliko daje boju sastojak koji će sipati. Dete će sipati u jednoj posudi npr. kašiku crvene paprike i mešaće kašikom dok voda dobije boju, a zatim nastavlja isto i sa drugim sastojcima. Dete takođe primećuje koji sastojak se lakše i brže meša sa vodom, a koji teže i sporije, i na kraju dajte detetu i četku (sunđer) i tražite od njega/nje da igra bojama. Tokom mešanja neprekidno postavljajte detetu pitanja, poput: Šta je ovo? Koju boju ima? Čime si pomešao? A sad šta se dogodilo? itd.

Na kraju aktivnosti tražite od deteta da sakuplja posuđe sa bojom i donese do lavaboa i takođe da očisti sto za kojim je radio. Rad treba da ostavlja da se osuši i da vidite kako će izgledati nakon sušenja.