Zašto postane dan, a zašto postane noć?

Materijali i alati: baterijska lampa (ili osvetljenje se vrši svetlom telefona), kartonska kutija, balon ili lopta, novine, običan papir, obojeni papir, lepak za papir itd.

Odvijanje aktivnosti: Razgovara se sa detetom pitajući ga: „Koji je oblik lopte? Kakvog je oblika sunce? A zemlja? A mesecom? “ itd.

Nakon što dete odgovori da sunce ima oblik kruga, nacrtajte zajedno zemlju ili sunce na papiru, a potom dete ih oboji i iseče. Pitajte ga „Može li sunce okretati se na njegovom/ njenom crtežu?“, „Ali kakvo bi trebalo biti sunce ili zemlja da bi se okretalo?“ („kao lopta“ – može da odgovori dete).

Uzima se lopta ili balon i tečni lepak za papir (ako nema lepka, onda se isto može pripremiti brašnom i vodom). Novine ili običan papir se pocepa na trake koje se umoče u pripremljeni lepak i stave se na vrh lopte ili balona. Kartonski paket se deli na pola (cepanje ili presecanje se vrši od roditelja ili zakonskog staratelja). Balon ili lopta treba da budu srednje veličine, tako da može slobodno stati na prostoru u sredini paketa. Polovina paketa se boji ili prekriva crnim papirom, a ostatak belim papirom. Sa dela gde treba da bude dan se nacrta sunce, a u sredini se otvara rupa za postavljanje ručne lampe. Izrađena zemljina kugla se lepi za paket ili može se uvijati užetom i držati je rukom. Roditelj ili zakonski staratelj drži uže zemlje, a dete osvetljava zemlju lampom. Dete se pita: „Na kojoj je strani zemlje dan? Na kojoj je strani noć? Prema tome, kada postane dan i kada postane noć?“

U nedostatku ovih materijala, aktivnost se može uraditi i sa drugim materijalima koji su kod kuće.

Radni list preuzmite OVDE.