Lepi paun

Materijali i pribor: beli, plavi, žuti i zeleni papir, makaze, lepak i dva pokretna oka. Možete koristiti pirinač, beli i crveni pasulj, grašak.

Odvijanje aktivnosti: Danas ćete sa detetom razgovarati o paunu, koji je veoma lepa ptica. Njegov rep sa raznovrsnim bojama je očaravajući. Podstaknite razmišljanje deteta tako što ćete mu na internetu pokazati razne vrste paunova. Zatim, zajedno sa detetom napravite pauna u kućnim uslovima. Prvo uzimamo zeleni papir i isečemo ga po celoj širini. Širina traka je oko jednog „prsta“. Nije neophodno da dete bude precizno, jednostavno neka ih iseče široko po želji – veličina stalno može varirati dok dete seče makazama. Zatim, spajajući ih u njihovim krajevima lepkom, stvaraju se nekoliko zelenih lukova kao na ilustrovanoj slici. Dete može birati da rep napravi i raznim bojama prema mašti ili želji. Zatim će ih zalepiti na belom papiru.

Plavim papirom ćemo nacrtati pticu koju ćemo iseći i zalepiti kod repa. Stavićemo ptici noge kao i oči.

Rep pauna možete napraviti takođe koristeći proizvode koje imate kod kuće, pirinač, beli i crveni pasulj, grašak. Na ovaj način rep će biti u raznim bojama.